Det er endelig ved at være forår, og landets hjulcentre går derfor en meget travl tid i møde. Det er nemlig snart tid til at skifte de grovmønstrede vinterdæk ud med de letløbende sommerdæk. Udvalget af sommerdæk kan ofte være meget uoverskueligt og der findes utallige mærker, fra de mere kendte europæiske mærker til de helt billige asiatiske mærker. Det er derfor vigtigt, at undersøge markedet grundigt inden du investerer i nye sommerdæk, da forskellen i kvaliteten er stor.

I denne artikel vil vi, med udgangspunkt i en stor test af sommerdæk fra ADAC, Tysklands svar på FDM, guide dig til at finde de bedste sommerdæk i 2015 og 2016.

ADAC, der har eksisteret i 40 år, og er europas største automobilklub, udsætter hvert år en række forskellige sommerdæk for en række opslidende tests, for at kåre det bedste sommerdæk i det pågældende år. I 2015 valgte de at fokuseregt, at fokusere på dæk til de populære minibiler (185/60 R14) samt den lavere middelklasse (205/55 R16). Hele 35 dæk er blevet testet, og resultatet var klart, der er stor forskel på de dårligste og de bedste sommerdæk. I den nyeste test fra 2016 testede man sommerdæk i størrelserne 185/65 R15 samt 225/45 R17.I denne artikel, vil vi forsøge at sammenfatte resultaterne fra testen, således at du vælger det bedste sommerdæk til netop din bil.

NYE SOMMERDÆK?

E-magazine.dk anbefaler Dækbutikken.dk

Dækbutikken er Danmarks ældste webshop indenfor branchen, og har blandt andet et stort udvalg af sommerdæk. Alle med fri fragt samt prisgaranti!

Se tilbud hos Dækbutikken.dk

De bedste sommerdæk i størrelsen 185/60 R14

Dækstørrelsen 185/60 R 14 findes på mange mindre biler såsom VW Polo, Fiat Punto eller Mazda 2, en biltype som er meget populær i Danmark. ADAC har testet 16 sommerdæk i denne størrelse udfra de strengeste kriterier og krav. Testen omfatter dæk i alle prisklasser, fra de helt billige til de dyreste modeller.

Resultatet af testen er, at ADAC har tildelt 6 dæk betegnelsen “god”, heriblandt Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance samt Nokian Line. Alle 3 dæk får karakteren 2,2 og må derfor betegnes som testens vindere. Continental ContiPremiumContact 5 samt Goodyear EfficientGrip udmærker sig især ved ydelsen på våde veje, hvor de er testens bedste dæk.

8 sommerdæk i testen får betegnelsen “tilfredsstillende” fx. Michelin Energy Saver+. Disse dæk udmærker sig ikke i en bestemt egenskab, men deres kvalitet ligger mere i den overordnede balance i dækket.

I den modsatte ende af skalaen, finder vi blandt andet Matador MP 16, der har fået betegnelsen “ringe”, og som derfor er et dæk man bør undgå.

De bedste sommerdæk i størrelsen 185/65 R15 (2016)

I 2016 testede ADAC en række forskellige sommerdæk i størrelsen 185/65 R15. Testen omfattede dæk fra flere producenter, og i flere forskellige prisklasser. Resultatet af testen blev, at 7 dæk blev bedømt som “gode”, 7 dæk blev bedømt som “tilfredsstillende”, mens 1 dæk blev bedømt som “tilstrækkelig” og 1 dæk fik bedømmelsen “ringe”.

De 7 dæk der fik bedømmelsen “god”, og derfor er de bedste sommerdæk i størrelsen 185/65 R15 er:

  • Vredestein Sportrac 5 (højeste score i vådt føre)
  • Continental ContiPremiumContact 5 (højeste score på tør vej)
  • Dunlop Sport BluResponse (godt på tør vej samt lavt brændstofforbrug)
  • Goodyear EfficientGrip Performance (godt i vådt føre)
  • Hankook Kinergy Eco K425
  • Nokian Line
  • Kumho ECOWING ES01 KH27

I testen bemærkes det dog, at de sidste 3 dæk kun lige akkurat er gode nok til at få bedømmelsen “god”. Det er især på holdbarheden at disse dæk har problemer, og de anbefales derfor ikke, hvis du har et stort kørselsbehov.

De dårligste sommerdæk i testen var Nankang Green- Sport Eco-2+ og GT Radial Champiro VP1, og disse dæk bør du derfor under ingen omstændigheder overveje.

De bedste sommerdæk i størrelsen 205/55 R16

Den klassiske dækstørrelse 205/55 R 16, er en af de mest populære dækstørrelser for kompakte biler som VW Golf, Audi A3 eller Mercedes A-klasse. ADAC testede 19 sommerdæk i denne størrelse, heriblandt også flere såkaldte øko-dæk, der også blev sammenlignet med komfortvarianter af samme mærke. Resultatet af denne lille test blev, at de miljømæssige og økonomiske fordele ved Eco-modellerne, ifølge ADAC, vise sig at være ubetydelig. Eco-modellerne viste sig samtidig, at være dårligere end de normale modeller i vådt føre.

6 sommerdæk i testen får betegnelsen “god”, heriblandt Michelin Primacy 3, Goodyear Efficient Grip Performance og Continental ContiPremiumContact 5. Generelt er kvalitetsforskellen mellem disse 6 dæk ikke særligt store, og man vil ikke gå galt i byen med nogle af dem.

12 sommerdæk i testen får betegnelsen “tilfredsstillende”, idet de alle har små svagheder på mindst ét punkt. I de fleste tilfælde, er det dækkets egenskaber på våde veje, der ikke kan måle sig med de allerbedste dæk.

Kun et enkelt dæk får betegnelsen “ringe”, nemlig Nankang Econex Eco-2 (Green/Sport).

De bedste sommerdæk i størrelsen 225/45 R17 (2016)

Denne test omfattede 16 sommerdæk i størrelsen 225/45 R 17, og dækkene blev testet på en VW Golf 7. Resultatet af testen blev, at kun 4 dæk fik bedømmelsen “god”. 11 dæk fik bedømmelsen “tilfredsstillende”, mens 1 dæk fik bedømmelsen “tilstrækkelig”.

De 4 dæk der fik bedømmelsen “god”, og derfor er de bedste sommerdæk i størrelsen 225/45 R17 er:

  • Continental ContiSportContact 5 (topkarakterer på våde og tørre veje)
  • ESA TecarSpirit 5 UHP (meget lavt brændstofforbrug)
  • Pirelli P Zero (særligt godt i vådt føre)
  • Vredestein Ultrac Vorti (særligt godt på tørre veje)

ESA TecarSpirit 5 UHP og Vredestein Ultrac Vorti er dog ikke så gode som konkurrenterne i vådt føre, og er kun lige akkurat gode nok, til at få bedømmelsen “god”.

Testens dårligste dæk blev Maxxis Victra VS01.

Hvilket sommerdæk skal jeg så vælge?

Generelt anbefales det ikke, at købe de helt billige sommerdæk som ofte kommer fra fjern østen, de er simpelthen ikke pengene værd. Der, hvor der virkelig er forskel på dyre og billige dæk, er ofte på slidstyrken og på egenskaberne i kørsel på våd vej. Det kan således hurtigt blive en dyr fornøjelse at spare, hvis dækket slides hurtigere eller er decideret farligt i vådt føre.

Testens bedste sommerdæk er også de dyreste, og hvis man har en ældre bil, er det ofte ikke nødvendigt at ofre penge på testvinderne. Istedet kan man købe et lidt billigere dæk som er næsten ligeså godt. Min mening er, at hvis man holder sig til de kendte mærker såsom Michelin, Continental og Goodyear, er man rimelig sikker på at få et godt dæk til pengene. Selvfølgelig er der stadig mindre forskelle på disse dæk, men det er ofte ikke noget vi almindelige bilister vil bemærke.

Skal du have nye sommerdæk, vil jeg anbefale dig at kigge på Dækbutikken.dk. Her er der gratis fragt og prisgaranti på alle dæk. Desuden samarbejder de med mere end 100 dækværksteder i Danmark. Dette betyder, at dine dæk bliver sendt direkte til værkstedet, hvor de efterfølgende bliver monteret. Billigere og lettere bliver det vist ikke!